
بررسی بزهکاری اطفال در موسسه حقوقی
بررسی بزهکاری اطفال در موسسه حقوقی ، یکی از مسائل ناراحت کننده ای که امروزه در محضر توجه بسیاری از محققین، جامعه شناسان، جرم شناسان، روان شناسان را به خود معطوف داشته است، عنوان مجرمین کم سن و سال و یا به عبارت دیگر:
« اطفال و نوجوانان بزهکار» می باشد که روز به روز هم در حال گسترش است.
خصوصا باید متذکر شد که این دسته از اعمال و رفتار های اطفال، غالباً در کشورهائی از جهان به چشم می خورد که از لحاظ اقتصادی در سطح کاملاً پیشرفته ای قرار دارند.!
طی بررسی های صورت گرفته توسط موسسه حقوقی آوا، پیدایش انواع جرائم ارتکابی صورت گرفته از اطفال و نوجوانان را معلول عواملی ذیل شرح داده است.
توسعه ناگهانی صنایع ، وسعت و گسترش غیر اصولی شهرها، برخوردهای ملل و اقوام گوناگون، در هم ریختن و از هم پاشیدگی خانواده ها، سست شدن پایه و مبانی مذهبی اخلاقی و…
حال می خواهیم بدانیم بطور دقیق معنا و مفهوم بزرکار در کشور ما به چه کسی اطلاق می شود،با ما در ادامه این مقاله همراه باشید تا شما را از مراتب بزهکاری و چگونگی نحوه برخورد با آن، مطلع سازیم.
در ایران طفل بزهکار به کسی گفته می شود که مرتکب عملی گردد که قانون و یا شرع ارتکاب آن را منع کرده است و یا ترک عملی که انجام آن را واجب و لازم دانسته است.
بررسی بزهکاری اطفال در موسسه حقوقی : چنین کسی در اسلام گنهکار و به موجب قانون بزهکار شناخته می شود و اگر توبه نکند، قابل مجازات خواهد بود، هم برای جرم صورت گرفته و هم به دستور حاکم شرع و مجتهد جامع الشرایط و مرجع صلاحیتدار تادیب و تعزیر خواه شد..
در صورتی که اعمال و رفتار، وضع محیط تحصیلی، زندگی و معاشرت طفل مخالف مصالح او باشد ، دادگاه اطفال بزهکار صلاحیت دخالت و رسیدگی و اتخاذ تصمیمات لازم را می دارد. همچنین افرادی را که بر علیه طفل مرتکب جرمی مرتکب شوند و یا در مواظبت و مراقبت طفل، کوتاهی و تعلل ورزند، در دادگاه اطفال بزهکار محاکمه می شوند..
به هر ترتیب، حدود اعمال و رفتار اطفال و نوجوانان در سرتاسر جهان آن چنان وسیع است که به سختی می توان در مورد کلیه جرائم حکم کلی داد مگر این که گفته شود که معمولاً این اعمال توسط اطفال و نوجوانانی صورت می گیرد که در محدوده سنی خاصی قرار دارند.
در ادامه این مقاله به منظور سهولت مطالعه شما، عواملی را که در پیدایش بزهکاری مؤثرمی باشند، به پنج دسته طبقهبندی و به شرح ذیل مورد بحث قرار خواهیم داد.
الف. نقش خانواده در پیدایش بزهکاری
موسسه حقوقی ما با تحقیق و تفحص در زمینه بزهکاری، رابطه نزدیکی را میان بیثباتی شرایط زندگی و محیط خانوادگی نوجوانان و جوانان، با بزهکاری معرفی می کند.
بررسی بزهکاری اطفال در موسسه حقوقی : هم چنین تمامی تحقیقات و شواهد زیادی نمایانگر این واقعیت می باشد که در پس بسیاری از بزهکاری نوجوانان و جوانان، کانون خانوادگی ناسالم و متلاشی شدهای پنهان است.
به موجب تمامی تجارب از تجربه کاری بهترین وکیل گرفته تا پرونده های موجود در دادگاه ها و دادسرا ها ، ۴۷ نفر از جامعه آماری به نحوی از انحا، از جمله عوامل کلیدی و مهم بزهکاری خویش را والدین، خانواده، بیتوجهی، بیمبالاتی و عدم نظارت آنان دانستهاند. به عبارت دیگر، از نظر آنان والدین ایشان در بزهکاریشان نقش داشتهاند.
شکی نیست که خانواده اولین و مهم ترین عامل دخیل در پایهگذاری شخصیت هر فرد است که نقش مهمی در تعیین سرنوشت و زندگی آینده خواهد داشت.
اخلاق و سلامت روانی فرد تا حدود بسیار زیاد در گرو آن است؛ چراکه فرد پس از متولد شدن تحت تأثیر افکار، عقاید و رفتار اعضای خانواده خود قرار میگیرد.
خانواده اولین عاملی است که در رفتار فرزند خود تأثیر میگذارد.
به طور کلی، طرز تفکر والدین یا سایر اعضای خانواده به هر شکلی که باشد کم و بیش در فرزندان آنان تأثیر میگذارد.
آنچه در این بحث بیشتر مورد توجه است، آثار سوء کاستیها و کمبودهای خانوادگی است که متوجه فرزندان نیز میشود.
در نتیجه ی همیین کاستی ها است که فرزندان تحت شرایط خاص، در معرض فساد و تباهی قرار میگیرند و به تدریج به سوی بزهکاری سوق داده میشوند.
در کانون خانواده نیز در مقایسه با سایر اعضا، مادران بیشترین و مؤثرترین نقش را در صلاح و فساد فرزندان بر عهده دارند.
چراکه زمینه های تربیت طفل قبل از تولد و از دوران جنین شروع میشود.
از سوی دیگر، مادر از همان آغاز زندگی عهدهدار رفع نیازمندیهای کودک می باشد، هر نوع تغذیه او، رفتار خوب و ناشایست وی در تربیت فرزندش تأثیر بسزایی دارد.
کودک نیز از همان ابتدا با حس تقلیدپذیری قویی که دارد، حرکات و رفتار اطرافیان در ضمیرش حک میشود و به تدریج، شخصیت او کامل میشود.
در صورت هرگونه سوال و راهنمایی دعاوی خود می توانید به سایت مجله موسسه حقوقی آوا به نشانی http://avalegalmag.ir/ مراجعه نمایید و از مشاوره حقوقی آنلاین بهره مند شوید، در صورت مشاوره حقوقی حضوری می توانید با شماره تلفن های درج شده در سایت تماس بگیرید و جهت تعیین وقت مشاوره حقوقی با ما تماس حاصل فرمایید.
موسسه حقوقی ما با توجه به مهم بودن نقش خانواده در بزهکاری افراد و در دوران مختلف رشد، طی این مشاوره حقوقی، به بررسی برخی از مسائل خانوادگی می پردازد که میتواند نوجوانان و جوانان را تحت تأثیر قرار داده و آنان را به سوی بزهکاری سوق دهد.
این عوامل به شرح ذیل می باشد:
۱-اختلاف پدر و مادر
۲-تبعیض میان فرزندان
۳-کمبود محبت
۴-عدم حضور پدر در خانه
۵-دوستان ناباب
۶-بزهکاری یکی از اعضای خانواده
۷-نداشتن الگوی رفتاری مناسب
۸-عدم امکان ازدواج
۹-عدم درک فرزندان
۱-اختلاف پدر و مادر:
از جمله مواردی که امکان دارد در نهایت منجر به بزهکاری نوجوانان و جوانان گردد، اختلاف والدین و مشاجرات بین آنان است که آثار آن متوجه فرزندان و حتی بستگان آنان خواهد شد. گاهی اوقات، مشکلات خانوادهها موجب قهر و حتی ترک یکی از والدین از محیط خانواده میشود. بدیهی است، اینگونه معضلات خانوادگی، موجب مختل شدن امنیت و بهداشت روانی فرزندان شده، تأثیر مستقیم و نامطلوبی بر آنان میگذارد و آنها را آماده بزه در جامعه می کنند.
۲-تبعیض میان فرزندان:
تبعیض در خانواده و توجه بیشتر والدین به برخی فرزندان و توجه کمتر نسبت به برخی دیگر، موجب ایجاد حس نفرت و بدبینی در فرزندان میشود.
بطور کلی چشم و همچشمی و رقابت موجود در خانواده ها ، تأثیر بسیار مخربی در روحیه کودکان بر جای میگذارد و موجب میشود کودک خود را با برادران و خواهران دیگر مقایسه کرده و بر اثر محبت بیشتر والدین در حق آنان به احساس پوچی دست پیدا کنند.
۳-کمبود محبت:
محبتی که فرزندان در خانواده دریافت میکنند، موجب آرامش روانی آنان میشود و همین آرامش روانی، موجب می شود که آنان را از گرایش به بسیاری از لغزشهای اخلاقی باز دارد. بطور مثال: دختر نوجوانی که کمبود محبت دارد، به هر کس که سر راه او قرار گیرد و به او اظهار محبت می کند، علاقهمند میشود و به دوستیهای ویرانگر تن میدهد و چه بسا در این مسیر تباه شود.
شایان ذکر است که ، نوع محبت بسته به سن و سال فرزندان متفاوت است، ولی به هر حال، باید دلهای فرزندان با فروغ محبت و نوازش والدین روشن گردد و نیاز فطری آنان به محبت از این راه ارضا گردد.
۴-عدم حضور پدر در خانه:
با توجه به اینکه پدر نقش بسیار مهمی در تکامل شخصیت فرزند دارد، از اینرو، حضورش در خانه اثر زیادی بر روحیه فرزندش میگذارد که عواقب آن معمولاً در دوران بلوغ و نوجوانی مشخص میشود.
خانواده همان قدر که به احساسات و عواطف سرشار مادر محتاج است، به قدرت، قاطعیت، تدبیر و مدیریت پدر هم نیاز دارد، حال اگر به هر دلیل پدر در خانه حضور نداشته باشد و یا صرفا حضور فیزیکی داشته باشد، شیرازه امور از هم پاشیده و نظم و انسجام لازم از میان میرود و در اعضای خانواده زمینه گرایش به بزهکاری فراهم میگردد.
۵-دوستان ناباب:
یکی از مهم ترین زمان های زندگی طفل دوران بلوغ او می باشد.
در دوره بلوغ، نوجوانان به طور طبیعی از اتکای خود به خانواده کاسته و درصدد پیدا کردن تکیهگاههای دیگری مانند: دوست هستند.
مهمترین آن، گروههای همسالان میباشد، از اینرو، نظارت و کنترل غیرمستقیم و نامحسوس بر نوجوانان باید در دوره بلوغ بیشتر از هر زمان دیگری باشد.
یک جوان اغلب تحت تأثیر اعمال، رفتار و افکار دوستان خود قرار دارد، به گونهای که خواستههای آنان را بسیار زود میپذیرد و بدون مقاومت به توقعات آنان پاسخ داده و آن را قبول خواهند کرد.
در همین دوستیها و معاشرتهای نادرست با دوستان ناباب است که نوجوان یا جوان برای اولین بار به خواهش دوست خود در انجام بزه، جواب مثبت میدهد و مرتکب فعل مجرمانه قرار می گیرد.
۶-بزهکاری یکی از اعضای خانواده:
بزهکار بودن پدر و یا مادر، یا یکی از اعضای خانواده، میتواند در تمایل به بزهکاری فرزندان مؤثر باشد.
به عنوان مثال، خانوادهای که بر اثر اعتیاد به الکل یا مواد مخدر به فساد کشانیده شده، نه تنها نمیتواند کودکان سالمی تربیت کند، بلکه رفتار و ویژگیهای آنان میتواند الگویی برای کشاندن فرزندان به سوی انحرافات گوناگون باشد و خود فرند هم همانند آن ها به انجام آن فعل مرتکب شود.
کودکان نگرشهای اجتماعی را از خانواده میآموزند و چنانکه یکی از والدین بزهکار باشند فرزندان آنان بیش از هر کس در معرض خطر آلودگی قرار خواهند گرفت.
۷-نداشتن الگوی رفتاری مناسب:
عدم وجود الگوی رفتاری مناسب برای نوجوانان و جوانان، میتواند در گرایش به بزهکاری آنان مؤثر باشد.
در خانواده، والدین الگویی شایسته برای کودکان و نوجوانان بوده و آنان سعی میکنند اعمال و کردار خویش را با اعمال و کردار الگوهایشان مطابقت دهند، بدین ترتیب، اگر پدر یا مادر نتوانند نقش خود را به درستی ایفا کنند و الگوی صحیح و مناسبی برای فرزندان خود باشند، بدون تردید مسائل و مشکلات فراوانی را برای فرزندانشان پیش خواهند آورد.
از سوی دیگر، در محیط خارج از خانه نیز فرزندان، در مدرسه یا گروه همسالان، با افراد مختلفی در ارتباط می باشند که ممکن است برای آنان الگوی مناسب یا بعکس الگوی نامناسب باشند. این الگوها، در شخصیت و رفتار آنان تأثیر بسزایی خواهد داشت.
الگوهای مناسب، رفتار آنان را بهنجار و چنین افرادی را جامعهپذیر و الگوهای نامناسب آنان را دچار انحراف رفتاری خواهد نمود.
۸-عدم امکان ازدواج:
یکی از عمدهترین عوامل فساد و فحا می باشد و در مسئله ۲۴۴۳ توضیح المسائل امام خمینی قدسسره نیز چنین آمده است:
«کسی که به واسطه نداشتن زن به حرام میافتد، واجب است زن بگیرد.»
با وجود این، سنّتها و تشریفات که گریبانگیر خانوادهها شده است، مانع ازدواج جوانان میگردند. و این سنّتهای غلط، در کنار بیکاری و مشکلات اقتصادی سن ازدواج را روزبهروز افزایش میدهد و خانوادهها حاضر نیستند از درخواست مهریه سنگین، مخارج زیاد عروسی، درخواست هتل، منزل شخصی، درآمد زیاد و جهیزیههای فراوان چشم بپوشند. اگر به این امر مهم توجه جدّی نشود، احتمال افزایش بزهکاریها و از جمله بزهکاریهای جنسی وجود دارد.
۹-عدم درک فرزندان:
خانوادههایی که مطابق با زمان پیش نمیروند و انتظار دارند فرزندان آنان نیز با راه و رسم قدیمی زندگی کنند زمینه گرایش به بزهکاری را در فرزندان خود به وجود میآورند.
به گونه ای که اینگونه خانوادهها به نیازهای نوجوانان و جوانان و برآوردن خواستههای مشروع آنان توجهی نکرده و نمیتوانند فرزندان خود را به درستی درک کنند و خواستههای آنان را تأمین کنند.
این امر موجبات ناسازگاری روانی فرزندان با جامعه را فراهم میآورد و باعث می شود که نوجوانان و جوانان برای حس هم دردی مسائلی را برای هم سالان خود به میان بیاورند که در اغلب موارد نه تنها نمی توانند راهنمایی درستی کنند بلکه ممکن است در صورت راهنمایی و کمک های نادرست زمینه را برای ارتکاب به جرم برای هم سالان خود فراهم نمایند.
در صورت هرگونه سوال و راهنمایی دعاوی خود می توانید به سایت مجله حقوقی آوا به نشانی
http://avalegalmag.ir/ مراجعه نمایید و از مشاوره حقوقی آنلاین بهره مند شوید، در صورت مشاوره حقوقی حضوری می توانید با شماره تلفن های درج شده در سایت تماس بگیرید و جهت تعیین وقت مشاوره حقوقی با ما تماس حاصل فرمایید.
* بررسی بزهکاری اطفال در موسسه حقوقی ، نتیجه گیری:
بررسی بزهکاری اطفال در موسسه حقوقی ، با توجه به مباحثی که در این مقاله توسط موسسه حقوقی ارائه شد، میتوان نتیجه گرفت که:
عوامل ظهور و بروز بزهکاری در نوجوانان و جوانان در جامعه در درجه اول، مربوط به خانواده می باشد.
برای پیشگیری از وقوع هر گونه مواردی که در بالا ذکر شد، میتوان از طریق ارتقا سطح فرهنگ عمومی جامعه، اطلاعات لازم را در تشکیل و استمرار خانواده بر اساس مهر و محبت به نسلهای جدید آموزش داد.
از عوامل دیگر بزهکاری، عدم تربیت صحیح میباشد که وظیفه متولیان تعلیم و تربیت جامعه است تا شناخت کافی نسبت به پذیرش و کسب هنجارهای اجتماعی به افراد ارائه نماید.
هم چنین دولت میتواند در تمام زمینهها، از جمله استقلال اقتصادی افراد و ایجاد اشتغال، نقش اساسی ایفا نماید که عامل مهمی در پیشگیری از بزهکاری می باشد.
علاوه بر نقش خانواده، دوستان، مدرسه، اعتقادات و مانند اینها در بروز بزهکاری در نوجوانان و جوانان تغییر در خصوصیات جسمانی و روانی که در حین بلوغ رخ میدهد نقش مهمی در تغییرات خلق و خوی افراد به وجود میآورد.
عواملی از جمله هیجانی بودن، احساساتی عمل کردن، عدم توجه به عاقبت عمل، با توجه به شرایط جسمانی زمینه را برای بروز رفتارهای نابهنجار به وجود میآورد، از اینرو، کنترل رفتار آنان از طریق خانواده، مدرسه، جامعه، نهادهای مذهبی و… باید صورت پذیرد و شناخت کافی و اطلاعات لازم جهت پیشگیری از بروز بزهکاری از راههای گوناگون، از جمله رسانههای جمعی به نوجوانان و جوانان و خانوادهها ارائه گردد.
عنوانی دیگری که مورد بحث و تامل می باشد، وجود شرایط است که کودک یا نوجوان بصورت غیر ارادی و با فشار و زور یا حتی تهدید فرد دیگرمرتکب عمل مجرمانه خواهد شد، که در این خصوص قانون حمایت از کودکان و نوجوانان به میان می آید.
قانون حمایت از کودک و نوجوان چنین بیان می دارد :
ماده ۱ – کلیه اشخاصی که به سن هجده سال تمام هجری شمسی نرسیده اند از حمایت های قانونی مذکور در این قانون بهره مند می شوند.
ماده ۲ – هر نوع اذیت و آزار کودکان و نوجوانان که موجب شود به آنان صدمه جسمانی یا روانی و اخلقی وارد شود و سلمت جسم یا روان آنان را به مخاطره اندازد ممنوع است.
ماده ۳ – هرگونه خرید، فروش، بهره کشی و به کارگیری کودکان به منظور ارتکاب اعمال خلف ازقبیل قاچاق، ممنوع و مرتکب حسب مورد علوه بر جبران خسارات وارده به شش ماه تا یک سال زندان و یا به جزای نقدی از ده میلیون (۰۰۰ ۰۰۰ ۱۰ (ریال تا . بیست میلیون (۰۰۰ ۰۰۰ ۲۰ (ریال محکوم خواهد شد.
ماده ۴ – هرگونه صدمه و اذیت و آزار و شکنجه جسمی و روحی کودکان و نادیده گرفتن عمدی سلمت و بهداشت روانی و جسمی و ممانعت از تحصیل آنان ممنوع و مرتکب به سه ماه و یک روز تا شش ماه حبس و یا تا ده میلیون (۰۰۰ ۰۰۰ ۱۰ (ریال جزای نقدی محکوم می گردد.
ماده ۵ – کودک آزاری از جرائم عمومی بوده و احتیاج به شکایت شاکی خصوصی ندارد.
ماده ۶- کلیه افراد و مؤسسات و مراکزی که به نحوی مسؤولیت نگاهداری و سرپرستی کودکان را بر عهده دارند مکلفند به محض مشاهده موارد کودک آزاری مراتب را جهت پیگرد قانونی مرتکب و اتخاذ تصمیم مقتضی به مقامات صالح قضائی اعلم نمایند تخلف از این تکلیف موجب حبس تا شش ماه یا جزای نقدی تا پنج میلیون (۰۰۰ ۰۰۰ ۵ (ریال .خواهد بود.
ماده ۷ – اقدامات تربیتی در چارچوب ماده (۵۹ (قانون مجازات اسلمی مصوب ۷.۹.۱۳۷۰ و ماده (۱۱۷۹ (قانون مدنی مصوب ۱۹.۱.۱۳۱۴ از شمول این قانون مستثنی است.
ماده ۸ – اگر جرائم موضوع این قانون مشمول عناوین دیگر قانونی شود یا در قوانین دیگر حد یا مجازات سنگین تری برای آنها مقرر شده باشد، حسب مورد حد شرعی .یا مجازات اشد اعمال خواهد شد.
ماده ۹ – از تاریخ تصویب این قانون کلیه مقررات مغایر با آن ملغی الثر می گردد قانون فوق مشتمل بر نه ماده در جلسه علنی روز دوشنبه مورخ بیست و پنجم آذر ماه یکهزار و سیصد و هشتاد و یک مجلس شورای اسلمی تصویب و در تاریخ ۱۱.۱۰.۱۳۸۱ .به تأیید شورای نگهبان رسیده است.
در صورت وجود هرگونه سوال و راهنمایی دعاوی خود می توانید به سایت موسسه حقوقی آوا به نشانی avalegal.ir مراجعه نمایید و از مشاوره حقوقی تلفنی بهره مند شوید، در صورت مشاوره حقوقی حضوری می توانید با شماره تلفن های درج شده در سایت تماس بگیرید و جهت تعیین وقت مشاوره حقوقی با ما تماس حاصل فرمایید.
موسسه حقوقی آوا با بیش از یکصد وکیل پایه یک دادگستری در دادسرای قوه قضاییه ، آماده دادرسی به دعوای مربوطه با وکالت تضمینی،خواهد بود.
بهترین وکیل را برای حل دعاوی خود از موسسه حقوقی آوا بخواهید.
موسسه ما آوای شماست…