
شکایت از پزشک جراحی زیبایی
میان اعمال پزشکی، عملهای جراحی به قصد زیبایی هم هستند که این روزها شکایتهای زیادی پیرو این اقدامات روانه مقامات قضایی میشود. جراحی های زیبایی بخشی از بدن را تغییر میدهند که ممکن است گاهی اوقات پزشک جراحی زیبایی به گونه ایی عمل کند که فرد از آن احساس رضایت نکند. از دیدگاه حقوقی قصور و خطا در علم پزشکی متفاوت اند. خطای جزایی پزشکی یا قصور به آن دسته از خطاهایی اطلاق می شود که اولاَ :موجب ایجاد عارضه و آسیبی شده باشد ، ثانیاَ : این عارضه ناشی از قصور یا تقصیری از ناحیه ی پزشک باشد. موسسه حقوقی آوا برای شکایت از پزشک جراحی زیبایی نکاتی را مطرح کرده که در ادامه آمده است
دادسرای تخصصی ویژه جرایم پزشکی
در سال ۱۳۹۲ قوه ی قضائیه اجازه تاسیس دادسرای تخصصی و ویژه جرایم پزشکی در تهران و چند کلان شهر دیگر ایران را صادر کرد و این دادسرا ها در حال خدمات رسانی به شاکیان خدمات پزشکی می باشد.
مسولیت تخلفات پزشکی با کیست
گاهی اوقات به صورت اتفاقی و غیر عادی در جراحی های زیبایی نتیجهای متفاوت از نتیجه معمول محقق میگردد که پزشکان هم به موجب مقررات حقوقی و جزایی و هم به موجب مقررات صنفی، مسئول تخلفات خود هستند.
تخلفات پزشکی
تخلفاتی که پزشکان مرتکب میشوند از دو منظر مورد بررسی قرار میگیرند : از منظرجزایی( دادسرا) و منظرانتظامی( نظام پزشکی) که هر دو اینها دو مفهوم متمایز بوده و با یکدیگر تفاوت دارند.خطای انتظامی نقض تکالیفی است که به موجب مقررات صنفی وضع شده است. پزشکان به موجب مقررات صنفی مکلف به رعایت مواردی میباشند که انجام ندادن آنها موجب مسئولیت انتظامیشان میگردد و انجام این اعمال به هیچ وجه منجر به تعقیب جزایی نخواهد شد. در حالی که جرم فعل یا ترک فعلی است که قانون گذار برای آن مجازاتی در نظر گرفته باشد و از طرف شخص مسئول ارتکاب مییابد.این را هم بدانید که رسیدگی به تخلفات پزشکی توسط هیاتهای بدوی انتظامی مانع رسیدگی توسط محاکم قضایی نمیشود.
تخلفات انتظامیپزشکان
سهل انگاری درانجام وظیفه و عدم رعایت موازین علمی
شرعی و قانونی
افشا نمودن اسرار و نوع بیماری
انجام اعمال خلاف شئون پزشکی
جذب بیمار از طریق تبلیغات گمراه کننده
فریفتن بیمار
بیشترین شکایت از جراحان زیبایی
شکایت در جهت جراحی بینی
شکایت از درمانگاه غیر مجاز که در پوشش و تحت عنوان پزشک متخصص جراحی پلاستیک انجام میدهد.
شکایت از افراد غیر پزشک که امور مربوط به عمل زیبایی را انجام میدهند.
شکایت از پزشکان زیبایی
بررسی حقوقی جرم پزشک
در مواردی پیش میآید فرد از ظاهر تغییر یافته خود راضی نیست و این صرفا یک سلیقه فردی است. در چنین مواردی شکایت موضوعیت ندارد، اما ضرر و زیان رسیدن عرفی به زیبایی فرد، مشکلات تنفسی و نیز عفونت از موارد رایج شکایت هستند. در این شرایط باید به سراغ پرسش دوم رفت. آیا میتوان چنین تبعاتی را به کار پزشک نسبت داد؟
منسوب بودن، شرط مسئول بودن جراح زیبایی
احتمال دارد در موضع عمل زیبایی عفونتی به دلیل دیگر رشد کند یا مشکل تنفسی به علت دیگری برای فرد بهوجود آید. در این شرایط پزشک، مسئول نیست مگر این که نتیجه به عمل او منسوب باشد. البته در این شرایط ممکن است کاری به ترک فعل پزشک هم منسوب شود. مثلا ممکن است پزشک باید عکس یا آزمایشی را تجویز میکرده، اما چنین کاری انجام نداده است. در این شرایط، پزشک مسئول است.
تفاوت تقصیر یا جرم عمدی در عمل زیبایی
. اگر پزشک بیاحتیاطی یا بیمبالاتی کرده باشد یا این که به طور مثال بتوان ثابت کرد این نتیجه به خاطر ترک نظامات دولتی است که پزشک آن را انجام نداده ، تقصیر فرد محرز میشود. البته در برخی موارد فرد با آگاهی و قصد قبلی اقدام به ضرر رساندن به فرد میکند که در اینجا موضوع از یک تخلف پزشکی به جرم عمدی تبدیل میشود.
مجازات پزشک مجرم
در قانون مجازات فعلی در صورتی که بتوان تقصیر پزشک اعم از بیاحتیاطی یا بیمبالاتی او را ثابت کرد (این کار با نظر کارشناسی پزشکی قانونی ممکن است) پزشک به پرداخت دیه محکوم میشود.
چه زمانی پزشک ضامن خسارت نیست؟
طبق بند «ج» ماده ۱۵۸ قانون مجازات اسلامی، در صورتی که هر نوع عمل جراحی:
اولا مشروع باشد
دوما با رضایت شخص یا افراد مرتبط با او مثل اولیا یا نماینده قانونیاش صورت گیرد
سوما با رعایت موازین فنی و علمی باشد
چهارما نظامات دولتی در آن رعایت شود،
پزشک ضامن خسارت نخواهد بود، زیرا او کار خود را انجام داده و آن طور که ابتدای گزارش آمد عمل به او منسوب نیست که بتوان بر این اساس ادعای مسئولیت کرد.
مشروعیت عمل جراحی زیبایی
راجع به چهار شرط فوق لازم است یادآور شود که عمل جراحی زیبایی از آنجا که در نظرگاه عقلای جامعه امروز، عملی معقول به نظر میرسد، مشروعیت هم دارد. از آن طرف رضایت باید حتما طبق فرآیندی خاص اخذ شود و تشخیص رعایت موازین فنی و علمی و نظامات دولتی با پزشکی قانونی است که به عنوان کارشناس در این موارد به بحث و بررسی مینشیند و نظر خود را به دادگاه اعلام میکند.
مشکلات پیش رو برای پزشک و بیمار
فرآیند تشخیص تا پرداخت خسارت فرد البته به این سادگیها هم نیست. پزشکان مشکلات خاص خود را دارند و بیماران مشکلات خود را. مشکل پزشکان این است که اغلب موارد عیب و ایراد بعد از چند سال ظاهر میشود، اما بیمه فقط دیه افرادی را پرداخت میکند که ظرف دو سال از پزشک شکایت کرده باشند. در عین حال بیمه، ضامن افزایش قیمت دیه هم نیست، ولی پزشک باید به نرخ روز دیه بپردازد و همین موضوع برخی پزشکان را به زندان فرستاده است.
آیا درصورت عدم رضایت از جراحی زیبایی می توان از پزشک شکایت کرد؟
در چنین مواردی شکایت موضوعیت ندارد، اما ضرر و زیان رسیدن عرفی به زیبایی فرد، مشکلات تنفسی و نیز عفونت از موارد رایج شکایت هستند. امکان دارد در قسمت عمل زیبایی عفونتی به دلیل دیگر رشد کند یا مشکل تنفسی به علت دیگری برای او بهوجود آید. در این شرایط مطمئنا پزشک، مسئول نیست مگر این که نتیجه به عمل او منسوب باشد. البته در این شرایط ممکن است پزشک سهل انگاری کرده باشد.
اگر فردی بدون آشنایی با علم پزشکی وبا تبلیغات دست به جراحی بزند مجازات او چیست؟
در این موارد چون فرد علم و قصد ضربهزدن به فرد را داشته حتما باید او را مجرم و نه متخلف دانست و در عین حال به خاطر ظاهرسازی و فریبکاری، او را به اتهاماتی چون کلاهبرداری هم تحت تعقیب قرار داد.